4 Eylül 2015 Cuma

ULUSLARARASI ANADOLU KOŞUSU (G2)


(THA'IR)

THA'IR: Son 4 yılda 3 kez Anadolu Koşusu'nu kazanan Godolphin Ekürisi bu yıl da 2 iddialı isimle geliyor. Maftool'un son kum yarışında bekleneni verememesiyle birlikte, Tha'ir ve Tumbaga ekürinin bu yıl deklare olan 2 ismi oldu. Bu isimlerden THA'IR (New Approach - Flashing Green / Green Desertgenellikle çim pistte start alan bir safkan. 2012 yılında 2 yaşlı iken de Listed kazanan Tha'ir'in taylığında Toronado ve Olympic Glory gibi isimlerin yanında G2 koşular plaseleri bulunuyor.

5 yaşındaki Tha'ir'in kariyerinde çok üst düzeye çıkabildiğini söylemeyiz lakin bu yıl da Listed kazanmasıyla birlikte ne denli istikrarlı bir isim olduğu aşikar. Çim pistte 22 koşuda 5 birinciliği bulunan safkanın, kum pistteki 3 startında 1 galibiyeti var. 2014 yılında Dubai-Meydan'daki Tapeta pistte birinciliğe uzanan safkan, bu yıl yenilenen kum pistinde 13 atta 43 boy geride 11. olduktan sonra bir daha ne kum ne de sentetik piste çıktı.

Meydan'daki koşuları sonrası İlkbahar-Yaz sezonunda İngiltere'de çim pist koşularına ve  başarılarına devam eden Tha'ir, Sandown'da kazandığı Listed koşudan sonra son kez Temmuz ayında favorilerden biri olarak katıldığı York'taki Grup 2 koşuyu ise çok gerilerde tamamladı. Tha'ir'in bu mesafeye ve tapeta piste olan uyumunu göz önüne alıp, sert gruptaki son koşusunu ölçü almazsak, Anadolu Koşusu'nda favorilerden biri olması ve iyi bir netice alması gayet normal olacaktır.

VIDEO: Tha'ir'in 2014 kışında Dubai-Meydan'ın Tapeta pistinde 2200 metrede kazandığı koşu:




VIDEO: Tha'ir'in bu yıl Meydan'da çim pistte kazandığı koşu:



                            
 (TUMBAGA)

TUMBAGA: Tha'ir'in ekürisi olan, E Dubai temsilcisi Tumbaga kariyer açısından ilginç bir isim. 4 yaşındaki Tumbaga bugüne kadar yalnızca 4 kez start alıp, 2 birincilik 1 ikincilik, 1 de dördüncülük elde etti. İlginç olan kısma gelecek olursak, yarış hayatına 2013 yılının sonunda ABD-Santa Anita'da 1200 metre kum pistteki bir koşuda 4. olarak başlayan Darley yetiştirmesi safkan, akabinde yaklaşık 1 yıl pistlerden uzak kalıyor. 13 Ocak 2014 tarihinde tekrar Santa Anita'da bu kez 1700 metre kum pistte start alan safkan az farkla koşudan ikinci olarak ayrılıyor.

Daha sonra İngiltere'ye gelen ve 27 Mayıs günü Kempton'da Class 5 Maiden koşuyu kazanarak ilk galibiyetine uzanan TUMBAGA (E Dubai - Brushed Gold / Touch Gold) bugüne kadar olan en etkili yarışını ise 18 Haziran günü gerçekleştiriyor. Chelmsford City'de kum pistte 1600 metre mesafeli 11 atın katıldığı koşuyu 7 boy farkla kazanan safkan İngiltere'de 2'de yapıyor.

Tam bir kum pist atı olan Tumbaga için belki de Anadolu Koşusu'ndaki en büyük soru işareti ise hiç çıkmadığı 2000 metrelik mesafe olacak. Yine de çok gösterişli galibiyetlerinin ardından hedeflendiği bu koşuda söz sahibi olacak isimler arasında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

VIDEO: Tumbaga'nın Mayıs ayında Kempton'da kazandığı koşuyu izlemek için linke tıklayınız: http://bit.ly/1FdvSDA


 (GRENDISAR)

GRENDISAR: 5 yaşındaki Invincible Spirit temsilcisi için tam anlamıyla bir kum (sentetik) pist safkanı diyebiliriz. Kariyeri boyunca 24'ü kum pistte olmak üzere 27 kez start alan GRENDISAR (Invincible Spirit - Remarkable Story / Mark of Esteem) 7 kez kazanırken 11 kez ikinci, 2 kez de üçüncü oldu. Tamamını kum pistte elde ettiği birincilikler arasında geçtiğimiz yıl sonu ve bu yılın başında elde ettiği Listed koşular da bulunuyor.

Yaklaşık 1.5 yıldır ilk 3 dereceden hiç düşmeyen bu safkan, bu yıl Mart ayında İngiltere'nin en önemli kum pist koşularından G3 Winter Derby'de son metrelerde Godolphin Ekürisi'nin müthiş safkanı Tryster'a direnemeyerek koşudan ikinci olarak ayrıldı. Son kez Nisan ayında yine Tryster'ın galibiyetiyle sonuçlanan Class 2 koşuda boy gösteren safkan, koşudan üçüncü olarak ayrıldı.

VIDEO: Grendisar'ın ikinci olduğu bu yılki Winter Derby:



KİŞİSEL GÖRÜŞ: Godolphin Ekürisi oldukça başarılı bir istatistiğe sahip olduğu Anadolu Koşusu'nda Tha'ir ve Tumbaga ekürileriyle bir kez daha favori olarak geliyor. Sentetik pistte önemli başarılara imza atan Grendisar da verdiği araya rağmen koşu yüksek tempolara çıkarsa sonlarda yanak peluşlu bu safkanı fotoya yakın görebiliriz. 


ULUSLARARASI İSTANBUL KOŞUSU (G3 / ULS / Dişi)



(LOCAL TIME)

LOCAL TIME: Sonda söyleyeceğimizi, başta söyleyelim. Bu koşu için yurtdışından gelen kısraklar arasında açık ara en kariyerlisi. Geçen yıl Shuruq ile bu koşuyu kazanan Godolphin Ekürisi'nin İstanbul Koşusu'na deklare ettiği bu yılki kozu LOCAL TIME (Invincible Spirit - Marie De Medici / Medicean) katıldığı 4'ü çim, 6'sı kum 10 koşuda 6 galibiyet elde etti. 

Yarış hayatına İngiltere'de dördüncülükle başlayan Local Time, akabinde kum pistte 2 koşu kazandı. Sezon sonunda ilk kez çıktığı çim ve Newmarket gibi önemli bir pistte G3 kazanan kısrak daha sonra ekürinin bir çok ismi gibi Dubai'nin yolunu tuttu. 

Local Time, Dubai'de öyle bir sezon geçirdi ki karnavala adeta damgasını vurdu. Sırasıyla kum pistte UAE 1000 Guineas Trial, 1000 Guineas (Listed) ve G3 UAE Oaks'ı kazanarak tüm dikkatleri üzerine çeken ve üst üste 6 koşuluk galibiyet serisi yakalayan kısrak karnaval bittikten sonra tekrar İngiltere'ye döndü. Ancak bu sezon hedefi öylesine büyüttü ki eküri, Local Time son 3 yarışında sadece 1 at geçerken rakiplerinden toplamda 53 boy fark yedi. Fakat bahsettiğimiz bu koşular: G1 1000 Guineas (İngiltere Dişi Tay Deneme), G1 Coronation Stakes ve G2 Kilboy Estate Stakes olurken, bu koşulardaki rakiplerinin ne denli güçlü olduğunu anlatmamıza gerek yok sanırım.

VIDEO: LOCAL TIME'ın geçtiğimiz yıl çim pistte katıldığı ve kazandığı ilk koşu olan Newmarket'teki G3 koşuyu izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1FdBNsp

VIDEO: LOCAL TIME'ın bu yıl Dubai'de kazandığı BAE Dişi Tay Deneme Koşusu:




VIDEO: LOCAL TIME'ın kazandığı son koşu olan G3 BAE Kısrak Koşusu:




(REKDHAT)

REKDHAT: Darley yetiştirmesi olup, Sheikh Ahmed Al Maktoum'un sahibi, Roger Varian'ın ise antrenörü olduğu 4 yaşındaki Shamardal kızı REKDHAT (Shamardal - Taarkod / Singspiel), bugüne kadar 7'si çim, 2'si kum katıldığı 9 koşuda 3 birincilik, 2 ikincilik, 1 de üçüncülük elde etti. C5, C4 ve C3 gibi orta düzey koşularda birincilikler elde eden kısrak, bu sezon Temmuz ayında katıldığı Listed koşuda gerilerde bir dördüncülük elde etti. Rekdhat, son olarak 18 Temmuz günü İngiltere-Newbury'deki Class 2 koşuyu Godolphin Ekürisi kısraklarından Forest Maiden'ın burun farkla gerisinde ikinci olarak tamamladı. 

VIDEO: Forest Maiden'ın burun farkla gerisinde REKDHAT'ın ikinci olduğu Temmuz ayındaki Class 2 koşuyu izlemek için linke tıklayınız: http://bit.ly/1EtYUE6




(GROWING GLORY) (öndeki, sarı-mavi forma)

GROWING GLORY: Bugüne kadar 3'ü çim 6'sı kum pistte olmak üzere 9 kez start alan GROWING GLORY'nin (Orpen - Trois Rivieres / Dr Fong) tamamı kum pistte olan 3 birinciliği bulunuyor. Ülkemizde aşım yapan Dr Fong'un kısrak babası olduğu 3 yaşındaki dişi tay, çim pistte 3 kez start alıp 2 ikincilik elde etti.  Yarış hayatını genellikle Fransa'da sürdüren Growing Glory kum pistte sezon başında Listed kazanırken, çim pistteki en ciddi başarısı ise son startı olan 5 Temmuz günü Maisons-Laffitte'de katıldığı 1400 metre çim pistteki Listed koşu ikinciliği olarak dikkat çekiyor.

VIDEO: GROWING GLORY'nin Şubat ayında Fransa'da kazandığı Listed koşu:



(WALDNAH)
  
WALDNAH: 4'ü çim 4'ü kum katıldığı 8 koşuda 2 birincilik, 3 ikincilik, 1 de üçüncülük elde eden Britanya menşeili WALDNAH (New Approach - Waldmark / Mark of Esteem) yarış hayatına geçtiğimiz yıl Britanya'da başladı. Ekim 2014-Ocak 2015 arası katıldığı 4'ü kum pistte olmak üzere 5 koşunun sonuncusunu Kempton'da kazanarak Maiden'dan çıkan tay akabinde Almanya'ya gitti. İngiltere'de iken John Gosden gibi usta bir antrenörü elinde olan Waldnah, Almanya'da da başarılı antrenör Andreas Wöhler'in antrenesine geçti. Buradaki ilk startı olan Listed koşuda 7'de atta 7. olan dişi tay, akabinde bir başka Listed koşuda 6 boy geride üçüncü oldu. Yavaş yavaş yeni ülkesine alışan Waldnah, en büyük başarısını ise 26 Temmuz günü Münih'te katıldığı 1600 metre çim pistteki Listed koşuyu beyaz bayrak ayna ile kazanarak elde etti.

VIDEO: WALDNAH'ın 26 Temmuz günü Münih'te kazandığı Listed koşu:

 


KİŞİSEL GÖRÜŞ: Ülkece pek başarılı olamadığımız kategorilerden İstanbul Koşusu'nda bu yıl Local Time'ın geçtiğimiz yıl Shuruq'un yaptığını tekrarlayıp kazanması en muhtemel sonuç görünümünde. Sert gruplardaki son yarışlarında bekleneni veremeyen Local Time şayet burada da eksik koşarsa bu kez koşunun seyir zevki çok yüksek olabilir. Keza Listed galibiyetiyle Almanya'da form yakalayan Waldnah'dan iyi bir tempo yarışı gelebilir. Öte yandan Growing Glory ise hemen her yarış karakterini ortaya koyan ve son Listed ikinciliği ile yine form yakalayan bir isim konumunda. Ayrıca Rekdhat'ın Class 2'deki son ikinciliği oldukça tatminkar. Dolasıyla pek başarılı olamadığımız İstanbul Koşusu'nda Local Time'ın performansı bu yılki koşunun da neticesini belirleyebilir.

ULUSLARARASI IFAHR KOŞUSU (G2)



(AL HIBAAB)


AL HIBAAB: Geçtiğimiz yılki koşunun galibi AL HIBAAB (Al Sakbe - Ietlato De Carrere / Tidjani) bu yıl bir kez daha ülkemize gelerek ünvanını koruyup, 2007 yılından bu yana düzenlenen IFAHR Koşusu'nu üst üste 2 kez kazanan ilk safkan olmaya çalışacak.

İngiltere'de Grup 1 koşu galibiyetleri bulunan Al Hibaab, ülkemizde kazandığı koşunun ardından IFAHR'ın kayıtlarına göre 4 kez daha start aldı. 5 Ekim 2014 günü Fransa'da Arap atları için en önemli koşulardan olan G1 Qatar Arabian World Cup'ta 8. olan Al Hibaab, sezonu bu koşuyla noktaladı.

Bu yıl ilk olarak 9 Mayıs günü İngiltere'nin Lingfield Hipodromu'nda 1600 metre kum pistte start alan Al Hibaab, koşudan ikinci olarak ayrıldı. Daha sonra 25 Haziran'da Newbury'de 2000 metre çim pistteki Şartlı koşuyu lehine çeviren 7 yaşındaki Arap atı, son olarak 26 Temmuz günü yine Newbury'de 2000 metre çim piste bu kez G1 Dubai International Stakes için çıktı ve Djet Taouy'un ikinci, Handassa'nın üçüncü olduğu koşuyu beşinci olarak tamamladı.

VIDEO: AL HIBAAB'ın geçtiğimiz yıl kazandığı IFAHR Koşusu: http://bit.ly/1Ey9yK2

Geçen yıl Al Hibaab'ın Djet Taouy'un önünde kazandığı koşu:




Djet Taouy'un 2., Handassa'nın 3., Al Hibaab'ın 5. olduğu 26 Temmuz günü koşulan G1 Dubai International Stakes: 






(Dahess'in oğlu DJET TAOUY)

DJET TAOUY: 4 kez ülkemize gelip, 2004 ve 2005 yıllarında Malazgirt Koşuları'nı kazanan DAHESS'in 6 yaşındaki temsilcisi DJET TAOUY, 2013 yılında İngiltere'de üst üste 2000 metrede 2 Grup 1 kazanmış bir isim.

2014 yılında İngiltere'de Listed, Fransa'da ise Grup 1 koşu kazanan Djet Taouy, 10 Ağustos 2014 günü Al Hibaab'ın kazandığı G1 mücadelede ikinci olmuştu.Al Hibaab'ın 8. olduğu geçtiğimiz yılki G1 Arabian World Cup'ı son sıralarda tamamlayan safkan, bu yıl Fransa'da katıldığı ilk 4 koşuda tabelaya girememişti.

26 Temmuz günü İngiltere'de katıldığı G1 koşuda 2. olurken, Handassa ve Al Hibaab'ı geriden bırakan DJET TAOUY, son kez 15 Ağustos günü Fransa-Deauville'de start aldığı G1 Doha Cup'ta (Prix Manganate) 5. oldu.

VIDEO: Djet Taouy'un geçen yıl Fransa'da kazandığı G1 koşu:




(HANDASSA)

HANDASSA: Hamdan Al Maktoum'un sahibi olduğu bir başka safkan olan HANDASSA (Madjani - Ziva) 5 yaşında bir isim olup, geçtiğimiz yılın Ali Rıza Bey ve Malazgirt Koşuları galibi Sivit Al Maury ile aynı ekibin ilgilendiği bir isim.

Bugüne kadar Fransa, Hollanda ve İngiltere'de start alan Handassa'nın IFAHR kayıtlarına göre 9 koşuda 3 galibiyeti bulunuyor. En önemli başarısını 14 Haziran'da Hollanda'da katıldığı 2100 metre çim pistteki koşuyu kazanarak elde eden safkan son kez Djet Taouy'un 2., Al Hibaab'ın ise 5. olduğu G1 koşu için piste çıktı ve 3. olarak koşudan ayrıldı.


(HANDASSA önde, HURRA üçüncülükte)

HURRA: IFAHR kayıtlarına göre bugüne kadar 11 kez start alan 5 yaşındaki kır kısrak HURRA (Asad Saif - Hamiya)  tamamı Hollanda'da olmak üzere 3 birincilik elde etti. Genellikle uzun mesafeli çim pist koşularında boy gösteren kısrak, 14 Haziran günü Hollanda'da Handassa'nın kazandığı 2150 metre çim pistteki koşudan üçüncü olarak ayrıldı.

Daha önce GHARRA'A isimli Arap kısrağıyla IFAHR Koşusu'nu kazanma başarısını gösteren ekürinin bu koşudaki temsilcisi HURRA, son olarak kariyerinde katıldığı en önemli koşu olan 26 Temmuz'daki G1 Dubai Duty Free International Stakes'te start alıp koşuda 3. oldu.

KİŞİSEL GÖRÜŞ: Son startında çim pist olmasına rağmen ekürileri çok geride bırakan Dahess'in oğlu Djet Taouy'un favori olmayı hak ettiğini düşünüyorum. Al Hibaab'ın geriye giden formu sebebiyle ekürisi Handassa'nın Djet Taouy'un en ciddi rakibi olduğunu düşünmekle birlikte Gümbürgümbür de en etkili koştuğu pist ve mesafede özellikle ikili mücadeleye girdiği takdirde iyi koşabilir.

ULUSLARARASI BOĞAZİÇİ KOŞUSU (G2)



(CONNECTICUT)

CONNECTICUT: Daha önce Boğaziçi Koşusu'nda dördüncü olan AFSARE ve Anadolu Koşusu'nu kazanan DANADANA gibi aynı ekibin ilgilendiği, Sheikh Obaid Al Maktoum'un sahibi, Luca Cumani'nin ise antrenörü olduğu CONNECTICUT (New Approach - Craigmill / Slip Anchor) 2 yaşlılığında hiç start almadı. 4 yaşındaki safkan, bugüne kadar katıldığı 8 koşuda 4 birincilik, 2 de üçüncülük elde etti.


2012 yılı Tattersalls Satışları'ndan 110.000 GNS bedelle satın alınan ve Nisan 2014'te 3 yaşlı olarak İngiltere-Newmarket'te yarış hayatına başlayan Connecticut'ın üçüncü olduğu ilk yarışının ardından Maiden'dan çıkması fazla uzun sürmedi. Formunu gittikçe ilerleten safkan, Mayıs-Haziran ve Temmuz aylarında 3 farklı hipodromda katıldığı Class 4 ve Class 3 koşuyu kazanmayı başardı. Daha sonra ilk kez çıktığı 2800 metredeki Class 2 koşuda yakın ara üçüncü olan safkan, 3 yaşlılığında katıldığı son koşu olan Ekim 2014'te Newmarket'teki Class 2 koşuyu 24 at arasında 9. olarak tamamladı.


4 yaşlılık sezonuna bu yıl yaklaşık 8 ay aradan sonra katıldığı ilk koşu olan Pontefract'taki 4 atın katıldığı Listed koşuyu çok kolay bir şekilde toplamda 16 boy farkla kazanan Connecticut bu geri dönüşle birlikte Grup koşulara göz kırptı. Ekürinin hedef büyülttüğü safkan, Boğaziçi Koşusu öncesi son kez 31 Temmuz günü Goodwood'da favorilerden biri olarak katıldığı ve 7 safkanın start aldığı G3 Glorious Stakes'te ise kazanan Dubday'in 6 boy, bugünkü rakiplerinden de Windshear'in de yaklaşık 2.5 boy gerisinde 5. oldu.


VIDEO: CONNECTICUT'ın bu yıl 8 ay aradan sonra katıldığı ve 16 boy farkla kazandığı Listed koşuyu izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1UpXKvr


Connecticut'ın 5., Windshear'ın ise 3. olduğu Goodwood'daki G3 Glorious Stakes'i izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1VunOI0



(ERIC)

ERIC: Alman menşeili ERIC (Tertullian - Ericarrow / Bollin Eric) 3 senedir süren yarış hayatı boyunca yalnızca Almanya'da start almış bir isim. 4 yaşındaki safkan bugüne kadar katıldığı 13 koşuda 3 birincilik elde ederken, 1'er kez ikinci ve üçüncülük, 2 kez de dördüncülük elde etti. 


2 yaşlılığında katıldığı kısa mesafeli 2 koşuyu da kazanan Eric, 2014 yılında ise bir çok Alman safkan gibi adım adım uzun mesafeye doğru çıkarken bu süreçte 7 koşuda 1 birincilik elde etti. Sea The Moon'un çok konuşulan G1 Alman Derbisi zaferinde epey gerilerde 4. olarak kendisine rol bulan safkan, 2014 yılındaki tek, kariyerindeki son galibiyetini ise Ağustos 2014'te Krefeld'de katıldığı 2000 metre çim pistteki G3 koşuyu kazanarak elde etti.


Bu sezon 2000-2400 metre arası 4 koşuda boy gösteren Eric, Köln'deki G2 mücadeleden üçüncü olarak ayrılırken, son 3 koşusunda ise ilk 3 dereceye giremedi.


VIDEO: ERIC'in Ağustos 2014'te elde ettiği, aynı zamanda son galibiyeti olan G3 koşu:


 



(WINDSHEAR)

WINDSHEAR:  Geçtiğimiz yıl PETHER'S MOON ile Boğaziçi Koşusu'nu kazanan ve daha sonra bu safkanla bu yıl G1 Coronation Cup'ta da birinciliğe ulaşan ünlü antrenör Richard Hannon'ın bu yılki Boğaziçi Koşusu adayı WINDSHEAR (Hurricane Run - Portal / Hernando) 4 yaşındaki bir safkan olup, bugüne kadar 16 koşuda 3 birincilik, 6 ikincilik, 2 de üçüncülük elde etti.


2013 yılında 2 yaşlı olarak katıldığı tek koşuyu kazanan Windshear, 2014 yılında 3 yaşlı olarak yoğun bir sezon geçirdi ve 8 kez start alırken 1 birinciliğe imzasını attı fakat hiç tabeladan düşmedi. Özellikle Goodwood ve Newmarket'te Snow Sky ve Hartnell gibi başarılı isimlerin ardından ikincilikler elde eden safkanın, Eylül 2014'te İngiltere'nin klasik koşularından olan, Triple Crown'ın üçüncü ayağı St. Leger Stakes'te Kingston Hill'in 3.5 boy gerisinde 4. oldu.


Bu sezona Mart ayında Doncaster'de Class 2 koşu kazanarak iyi başlayan Windshear, akabinde Newbury'deki G3 koşuyu Arab Spring gibi önemli bir safkanın 2 boy gerisinde 4. olarak tamamladı. Mayıs ve Haziran aylarında form düşüklüğü yaşayan safkan, sırasıyla G3, Listed ve Grup 1 düzeyindeki 3 koşuda toplamda rakiplerinin 80 boy gerisinde kaldı.


Daha sonra 1.5 aylık kısa bir ara veren Windshear, Connecticut'ın da start aldığı G3 Glorious Stakes'i üçüncü olarak bugünkü rakibinin 2.5 boy önünde üçüncü olarak tamamlarken tekrar toparlanma sinyalleri verdi. Rakibinden farklı olarak bu startının ardından bir kez daha piste çıkan Windshear, 15 Ağustos'ta Newbury'de katıldığı G3 koşuda kazanan safkanın 5 boy gerisinde ikinci oldu.

VIDEO: Windshear'ın ise 3., Connecticut'ın 5. olduğu Goodwood'daki G3 Glorious Stakes'i izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1VunOI0


Windshear'ın 2. olduğu 15 Ağustos'taki G3 koşuyu izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1IFCOtr


(MAFTOOL)

MAFTOOL: Godolphin Ekürisi'nin bu yılki Boğaziçi Koşusu için deklare ettiği isim MAFTOOL (Hard Spun - With Intention / Mr. Greeley) bugüne kadar katıldığı 7'si çim 5'i kum toplam 12 koşuda 3 birincilik, 3 ikincilik, 2 de üçüncülük elde etmiş bir isim.

Yarış hayatına 2 yaşlı olarak geçen yıl İngiltere'de başlayan ve çim-kum katıldığı 5 koşuda aralarında Newmarket'te G3 bir koşunun da bulunduğu 2 galibiyet elde ederken, 2 kez ikinci oldu. 2'liliğinde ilk ikiden düştüğü tek koşu G1 Dewhurst Stakes olan Maftool, İngiltere geçirdiği sezonun ardından Dubai'nin yolunu tuttu.


3 yaşlılığında Dubai'nin yenilenen kum pistinde 2000 Guineas Trial ile sezona başlayan Maftool, Şubat ayında 1600 metre kum pistte G3 UAE 2000 Guineas'i kazanırken Mubtaahij'i geride bıraktı. Fakat 1900 metre kum pistteki G2 UAE Derby'de rakibinin 8 boy gerisinde ikinci olan safkan, tekrar Avrupa'ya geldi.

İlkbahar-Yaz sezonunda ilk olarak Fransa'da G1 Poule D'Essai Des Poulains'e (Erkek Tay Deneme) katılan Maftool, koşuyu kazanan safkanın 10 boy gerisinde 18 atta 14. olarak tamamladı. Akabinde tekrar İngiltere'ye dönen safkan, Ascot'taki G3 koşuyu yaklaşık 8 boy geride 6. olarak bitirdi. Çim piste son kez 17 Temmuz günü Hamilton'da Listed koşu için çıkan Maftool, bu kez 33 boy geride koşudan 10 atta 9. olarak ayrıldı. İlgililerinin daha sonra tekrar kum pistte çıkarmasıyla birlikte Maftool, son kez 17 Ağustos'ta Chelmsford City'de 1600 metre kum pistte Class 3 koşuda start alıp, 1.5 boy geride üçüncü oldu.

VIDEO: MAFTOOL'un geçen yıl Newmarket'te çim pistte kazandığı G3 koşuyu izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1XcL3Z0

MAFTOOL'un bu yıl Dubai'de kum pistte kazandığı G3 BAE Erkek Tay Deneme:



(ROGUE RUNNER)

ROGUE RUNNER: Ünlü Qatar Racing'in sahibi olduğu, yarış hayatını genellikle Almanya'da sürdüren isimlerden 3 yaşındaki ROGUE RUNNER (King's Best - Rosa Di Brema / Lomitas) bugüne kadar katıldığı 6 koşuda 2 galibiyet elde etti.

2 yaşlılığında yalnızca 1 kez start alan Rogue Runner, Temmuz 2014'te 3 atın katıldığı bu koşuyu 9 boy farkla kazandı. Uzun aradan sonra bu yıl Nisan ayında ikinci startı için piste çıkan safkan, 1600 metre çim pistteki koşuyu kazanarak 2'de 2 yaptı. Daha sonra uzun mesafeye ve Grup koşulara çıkan Rogue Runner, Almaya'da G3 koşuda 5. olduktan sonra İngiltere'ye geldi. Golden Horn'un kazandığı İngiltere'nin en prestijli koşularından G1 Epsom Derby'de ekürisini temsil eden safkan, koşudan 9. olarak ayrıldı.


İngiltere macerası sonrasında tekrar Almanya'ya dönen Rogue Runner, bu kez G1 Alman Derbisi'nde start alırken Nutan'ın kazandığı koşuyu 7.5 boy geride 5. olarak tamamladı. Rogue Runner son olarak 16 Ağustos günü Krefeld'de katıldığı G3 koşuda 15 boy geride sonuncu oldu.

VIDEO: ROGUE RUNNER'ın Nisan ayında kazandığı 1600 metre çim pistteki koşu:


ROGUE RUNNER'ın 7.5 boy geride 5. olduğu G1 Alman Derbisi:

 

KİŞİSEL GÖRÜŞ: Her ne kadar 5-2 oranla katıldığı G3 Glorious Stakes'e 18-1 oranıyla katılan Windshear'ın gerisinde kalsa da buraya 8 koşuda 4 birincilik ile hem dinç hem de kazanmasını bilerek gelecek olan Connecticut'ın bu yılki Boğaziçi Koşusu'nda en dikkat çeken isim olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz yazdan beri İngiltere'deki koşularını takip ettiğim ve beğenerek izlediğim safkanın performansını merakla bekliyorum. 

Son startında 300'lere gelinirken Connecticut'ın yolunun kapanmasında da faydalanarak onu geçen Windshear, Pether's Moon ile geçen yıl kazanan Richard Hannon'ın bu yılki kozu olacak. Godolphin'in bu yılki festival için getireceği safkanlar arasında belki de en az şansa sahip gözüktükleri bu koşuda Maftool, uzayan mesafe ve uzun süredir kazanamadığı çim pistte start alacak olması kendisi için dezavantaj gibi gözüküyor. Yine de klasik düz mavi forma, bakalım başarıya bu koşuda da ulaşabilecek mi? Alman safkanları Eric ve Rogue Runner'ın performansı kağıt üzerinde çok üst düzey gözükmüyor, outsider olarak süprizi gerçekleştirmek için mücadele edecekler. 

Öte yandan tüm bu isimlerin yanında ben Fly By Me ve Sanzatu gibi tempoyu belirleyebilecek safkanların bulunmasıyla Blaze To Win ve Enyalios gibi başarılı atlarımızdan etkili bir koşu bekliyorum. Koşuyu nerelerde bitireceklerini bilemem fakat geçtiğimiz yıl Village Wind'in gösterdiği başarıyı BTW ya da Enyalios'un göstermemesi için bir sebep göremiyorum. En azından pisti ve mesafeyi iyi bilmeleriyle, Alman atlarından ve hatta Maftool'dan daha ön planda diyebilirim benim için.


ULUSLARARASI TOPKAPI KOŞUSU (G2)


                                                    (Godolphin formasıyla TOORMORE)

TOORMORE: Ülkemize yabancı olmayan isimlerden TOORMORE'un (Arakan - Danetime Out / Danetime) Türkiye'ye gelen en kariyerli isim olduğunu bir kez daha belirterek tanıtıma başlayalım. Kariyeri boyunca 13 kez start alan safkanın, 5 birincilik, 2 ikincilik, 2 de üçüncülüğü bulunuyor.


Mayıs 2013 ve Nisan 2014 arasında G1 National Stakes, G2 Vintage Stakes ve G3 Craven Stakes'in de aralarında bulunduğu ilk 4 startını kazanıp kariyerine müthiş bir başlangıç yapan TOORMORE, İngiltere'de bu performansıyla şampiyon 2 yaşlı tay seçildi. Sonrasında çok sert gruplarda 2 G1 mücadelede tabelaya giremeyen safkan, G2 koşuda elde ettiği ikinciliğin ardından 2014 yılı Topkapı Koşusu için ülkemize geldi. Ağırlaşan pistin etkisiyle beklenenin altında koşup 3. olan Toormore, akabinde tekrar ülkesine dönüp Avrupa'nın en önemli koşularından olan G1 Queen Elizabeth II Stakes'te kazanan safkanın 1 boy gerisinde üçüncü olarak sezonu kapattı.


Bu yıl 4 yaşlılığına Mayıs ayında Newbury'de katıldığı G1 Lockinge Stakes'te ahırdaşı Night of Thunder'ın az farkla gerisinde ikinci olarak başlayan TOORMORE, daha sonra Royal Ascot festivali kapsamında katıldığı G1 Queen Anne Stakes'te dünyanın en iyi miler'ı Solow'un 3.5 boy gerisinde dördüncü olurken, bu kez ahırdaşı Night of Thunder, Hong Kong'un şampiyon miler'ı Able Friend ve geçen yıl Topkapı Koşusu'nda geçildiği Glory Awaits'i geride bırakmayı başardı.


G1 Queen Stakes sonrası dünyaca ünlü Godolphin Ekürisi, Middleham Park Racing ortaklığındaki Toormore'u kadrosuna kattığını duyurdu. 28 Temmuz günü yeni düz mavi klasik forma altında Goodwood'da katıldığı G2 Qatar Lennox Stakes'ten galibiyetle ayrılırken süre gelen birincilik hasretine de son veren TOORMORE, son kez 16 Ağustos'ta Fransa-Deauville'de start aldığı G1 Prix Jacques Le Marois'da 3.5 boy geride 5. oldu.


VIDEO: 16 Mayıs'ta TOORMORE'un ahırdaşı Night of Thunder'a az farkla kaybettiği G1 Lockinge Stakes'i izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1RUnNwh


Toormore'un 16 Haziran günü 4. olduğu G1 Queen Anne Stakes'i izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1UqTCuW


Toormore'un 28 Temmuz'da kazandığı G2 Lennox Stakes: http://bit.ly/1UqTJqv


Toormore'un 16 Ağustos'ta 5. olduğu G1 Prix Jacques Le Marois:




(SHIFTING POWER)

SHIFTING POWER:  Richard Hannon'ın antrenesindeki bir başka isim olan SHIFTING POWER (Compton Place - Profit Alert / Alzao) bugüne kadar katıldığı 11 koşuda 4 birincilik elde ederken, 2 kez üçüncü, 1 kez de dördüncü oldu.

2013 yazında Sandown ve Newmarket'te katıldığı 2 koşuyu toplamda 9 boy farkla kazanarak yarış hayatına parlak bir başlangıç yapan ve 2 yaşlılığını bu 2 galibiyetle noktalayan SHIFTING POWER, 3 yaşlılığına da Nisan 2014'te Newmarket'te Class 1 koşu kazanarak başladı. Akabinde Night of Thunder'ın kazandığı G1 İngiltere Erkek Tay Deneme'de 3 boy geride 4. olarak ilk mağlubiyetini alan safkan, daha sonra G1 İrlanda Erkek Tay Deneme'de de Kingman'in 5 boy gerisinde ikinci oldu.


Temmuz 2014'te Fransa'da katıldığı G1 Prix Jean Prat'ta ikinci olan SHIFTING POWER, 1 Ağustos'ta Goodwood'da katıldığı G3 koşuyu çok gerilerde 5. olarak tamamladı ve sezonu kapattı. 4 yaşlılığında bu yıl Sandown'da G2 koşuda üçüncü olarak başlayan safkan, daha sonra Windsor'da start aldığı 1700 metre çim pistteki Listed koşudan birincilikle ayrıldı. 


2 ve 3 yaşlılığından sonra bu sezona da iyi başlayan SHIFTING POWER, son 2 yarışında ise çok başarısız bir performans sergiledi. 5 Haziran'da Epsom'daki G3 koşuyu derecesiz olarak tamamlayan safkan, son olarak 13 Ağustos'ta Salisbury'de piste çıktığı G3 koşuyu da 13.5 boy geride 8. olarak bitirdi.


VIDEO: SHIFTING POWER'ın geçen yıl protesto neticesinde ikinci olarak tamamladığı G1 Prix Jean Part:



Shifting Power'ın sezon başında üçüncü olduğu G2 koşu: http://bit.ly/1N9nWeO

13 Ağustos günü Shifting Power'ın 8. olarak tamamladığı G3 koşuyu izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1L3FMJX



(NABUCCO, Ekim 2013'te G3 koşu kazanırken)

NABUCCO: Alman menşeili NABUCCO (Areion - Numero Uno / Lavirco) yarış hayatını İtalya'da sürdüren bir isim. Bugüne kadar 12 kez start alan safkanın 2 birincilik, 1 ikincilik, 1 de üçüncülüğü bulunuyor.


5 yaşındaki Nabucco'nun kayıtlara göre en büyük başarısı Ekim 2013'te San Siro'da kazandığı G3 koşu. 2013 yılında İtalya'da bir G1 mücadelede 4. olan safkanın Mayıs 2014'ten bu yana herhangi bir koşu performansı gözükmemekte.


VIDEO: 20 Ekim 2013'te Nabucco'nun İtalya'da kazandığı G3 koşu:





(MOLLY LE CLOU)

MOLLY LE CLOU: Alman menşeili bir başka isim olan 3 yaşındaki kır erkek tay MOLLY LE CLOU (Doyen - Molly Maxima / Big Shuffle) yarış hayatı boyunca katıldığı 7 koşuda 2 birincilik, 2 üçüncülük, 1 de dördüncülük elde etti.

Ağustos ve Eylül 2014'te biri Listed olmak üzere katıldığı 2 koşuyu kazanarak yarış hayatına parlak bir başlangıç yapan Molly Le Clou, akabinde Ekim ve Kasım aylarında start aldığı G3 koşularda üçüncü ve dördüncülük elde edip sezonu kapattı.

3 yaşlılığına 3 Mayıs günü Frankfurt'ta start aldığı koşuda 8. olarak başlayan Molly Le Clou, sonrasında G2 Almanya Erkek Tay Deneme Koşusu'nda 3. oldu. Bugüne kadar yalnızca Almanya'da start alan kır erkek tay, son olarak 5 Temmuz günü katıldığı Alman Derbisi'ni ise 7. olarak tamamladı.

VIDEO: MOLLY LE CLOU'nun Eylül 2014'te kazandığı Listed koşu:


Molly Le Clou'nun üçüncü olduğu G2 Almanya Erkek Tay Deneme Koşusu:


KİŞİSEL GÖRÜŞ: Toormore, geçtiğimiz yıl jokey ve pist faktörüyle kaybettiği koşuya bu yıl performansını arttırarak her ne kadar son koşusunda tabela dışı kalsa da nispeten formda geldiği aşikar. Üstelik en ciddi rakibi Shifting Power'ın çok formsuz olması ve Alman menşeili safkanların üst düzey performansının bulunmamasıyla Toormore'un ikinci Topkapı Koşusu'nda zafere yakın göründüğünü söylememiz normal. 

Toormore'u bir kenara koyarsak yurtdışından gelen rakiplerinin formsuzluğu, ülkemiz miler'ları Perfect Warrior, Yıldırımbey ve Golden Tower'ın da bu koşudaki şansını oldukça arttırıyor bana göre. Özellikle Toormore'un önlerde gitmeyi bu yıl alışkanlık hâline getirmesi, Golden Tower'ın ayağına çabukluğu, Nabucco'nun da izlediğimiz kadarıyla tempo atı olması sebebiyle bu yıl mil koşularında üst düzey form yakalayan Yıldırımbey'den ekstra iyi bir yarış gelebilir. Fakat her ne olursa olsun dünyaca ünlü ekürinin birinci jokeyi James Doyle'un Steady Pace'in de çıkmasıyla birlikte yalnızca Toormore için ülkemize gelecek olmasıyla Toormore koşunun haklı favorisi konumunda.

ULUSLARARASI TRAKYA KOŞUSU (G3)




(ORVAR)

ORVAR: Bilen bilir yıllardır özellikle 2 yaşlı taylarda, antrenör kısmında Richard Hannon ismini gördüğümüzde hep bir duraklar, düşünürüz. Tayları iyi hazırlamasıyla ünlü Hannon'ın antrene ettiği ORVAR (Dandy Man - Roskeen / Grand Lodge) yarış hayatına 23 Mayıs'ta Salisbury'deki Class 4 koşuyu 2.5 boy farkla kazanarak parlak bir başlangıç yaptı.

İlk startı ve galibiyetinden sonra hedef büyülten Orvar, Royal Ascot festivali kapsamında Steady Pace'in 3. olduğu Windsor Castle Stakes'te start alıp koşudan Steady Pace'in 3 boy gerisinde 6. olarak ayrıldı. Daha sonra bir kez daha bugünkü rakibi Steady Pace ile birlikte G2 Arqana July Stakes'te start alan tay, bu defa Steady Pace'in 2 boy gerisinde 5. oldu. Ardından 25 Temmuz günü Newmarket'te Class 3 mücadelede boy gösteren Orvar, koşuyu G2 Gimcrack'te Steady Pace'i de geçme başarısı gösterecek olan Raucous'un boyun farkla gerisinde ikinci olarak tamamladı. Orvar, son startını ise 20 Ağustos günü York'ta aldı ve 18 tayın katılıp Tasleet'in galibiyetiyle sonuçlanan Class 2 koşuda kazananın 2 boy gerisinde 5. oldu.

VIDEO: ORVAR'ın 23 Mayıs günü kazandığı ilk yarışı izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1KCnUKp

25 Temmuz / Raucous'un boyun farkla gerisinde Orvar'ın ikinci olduğu Newmarket'teki Class 3 koşuyu izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1FfxhJS

20 Ağustos / Orvar'ın 5. olduğu Newbury'deki Class 2 koşuyu izlemek için tıklayınız: http://bit.ly/1NUPSSD

KİŞİSEL GÖRÜŞRichard Hughes'un emekliliğinin ardından Orvar için ekürinin baş jokeylerinden Pat Dobbs gelecek. Misafir safkanları karşılamaya gittiğimde iklim ve pistten çok memnun olduklarını ifade eden ilgilileri taylarına çok güveniyor. Her ne kadar bi' Steady Pace olmasa da performans olarak iyi koşular koşan tay güzel bir netice alabilir. 

Öte yandan G2 Tay Deneme'yi pas geçip hedeflediği bu koşuda Radyocu'nun geçilmezliğini koruma şansını Godolphin Ekürisi'nin açık yarış atı olan Steady Pace'in son anda gelmeyişi nedeniyle epey arttığını söylemek gerek. Graystorm ile birlikte Azerbaycan'dan gelen taylardan ya da koştuğu takdirde İlkaan tempoyu ne denli yükseltirse bu yenilgisiz Radyocu'nun lehine olacaktır. İlgililerinin çok güvendiğini bildiğim Radyocu'nun fırsat ayağına gelmiş durumda.

Son olarak; 2 yaşlı taylara ait Trakya Koşusu'nun festivale eklenmesinin çok güzel hareket olduğunu ve bu koşunun karnavala büyük renk katacağını belirtmeliyiz.

ULUSLARARASI MALAZGİRT KOŞUSU (G1)

(VULCAIN DU CLOS)

VULCAIN DU CLOS: Geçtiğimiz yılki Malazgirt Koşusu'nda ikinci olan VULCAIN DU CLOS (Monsieur Al Maury - Sandytiki / Burning Sand) IFAHR kayıtlarına göre bu koşunun ardından 5 kez daha start aldı ve 1 galibiyet elde etti.

Eylül'de katıldığı Malazgirt Koşusu'ndan sonra G1 Arabian World Cup'ta start alan ve 9. olan Vulcain Du Clos, daha sonra 29 Ekim 2014 tarihinde Ghazwa'nın kazandığı G3 koşuyu 7. olarak tamamladı. 6 yaşlılığına bu yıl Dubai'de G1 Kahayla Classic'te 9. olarak başlayan safkan, 3 aylık aranın ardından 14 Haziran günü Hollanda'da Listed koşu için piste çıkıp 1800 metre çim pistteki bu koşudan ikinci olarak ayrıldı. Vulcain Du Clos, son olarak 23 Temmuz günü İngiltere-Newbury'de start aldığı 2000 metre çim pistteki koşuyu kazanma başarısı gösterdi.

VIDEO: Vulcain Du Clos'un geçen yıl ikinci olduğu G1 Malazgirt Koşusu: http://bit.ly/1ECaPzV


(AL MOUHANNAD)

AL MOUHANNAD: 2004 yılı Malazgirt Koşusu'nu üçüncü olarak tamamlayan NIZAM'ın 6 yaşındaki kızı AL MOUHANNAD (Nizam - Al Ryme / Kesberoy) IFAHR kayıtlarına göre 17 kez start alırken, Fransa ve İngiltere'de aralarında G1 koşuların da bulunduğu 6 galibiyete imzasını attı.

2013, 2014 ve 2015 yıllarında İngiltere-Newbury'de 1200 metre çim pistteki G1 Jebel Ali Racecourse Za'beel International Stakes'i üst üste 3 kez kazanan Al Mouhannad, 29 Ekim 2014 tarihinde Ghazwa'nın kazandığı G3 koşuda dördüncü olurken, bu sezon katıldığı 3 koşunun 1'i G1 diğeri ise Listed olmak üzere 2'sini kazanıp, diğerinden ise üçüncü olarak ayrıldı.

VIDEO: AL MOUHANNAD'ın 2 Temmuz günü Fransa'da 1400 metre çim pistte kazandığı Listed koşu: http://bit.ly/1NYFRUx

Al Mouhannad'ın 26 Temmuz günü Newbury'de kazanıp, Ghazwa'nın 3. olduğu G1 koşu:


AL NASHMI: Katar Emirliği'nden Sheikh Joaan'ın sahibi olduğu dünyaca ünlü Al Shaqab Racing'in sahibi olduğu AL NASHMI (Majd Al Arab - Noreen / Dormane) 2011 yılında Katar'da doğmuş olup, IFAHR kayıtlarında galibiyeti gözükmemektedir.

23 Ağustos 2014 günü Fransa'da katıldığı 2100 metre çim pistteki koşudan 3. olarak ayrılan Al Nashmi, 3 Eylül 2014'te 2000 metrede start aldığı koşudan 5. olarak ayrılmış bir isim. 29 Ekim 2014'te G3 koşuda 4.lük elde eden Al Nashmi, bu sezon Nisan ayında katıldığı 1900 metre çim pistteki koşuyu 2. olarak tamamladı. Al Nashmi, son olarak 25 Mayıs'ta Fransa-Toulouse'da Şartlı koşuda boy gösterip 2. oldu.



(GHAZWA)

GHAZWA: IFAHR kayıtlarında 7 koşusu gözüken 5 yaşındaki kısrak GHAZWA (Zawan - Gharnooga) geçtiğimiz yıl Fransa'da G2 koşuda ikinci olurken, Ekim 2014'te ise 1400 metre çim pistte Al Mouhannad ve Vulcain Du Clos gibi isimleri geride bırakarak G3 koşu kazanma başarısı gösterdi.

Bu yıl Mayıs ayında İngiltere-Lingfield'da 1600 metre kum pistte G1 mücadele için piste çıkan Ghazwa koşuda ikinci olan Al Hibaab'ın hemen ardında üçüncü olarak ayrıldı. 5 yaşındaki Arap kısrağı son kez 26 Temmuz günü Al Mouhannad'ın kazandığı G1 koşuyu üçüncü olarak tamamladı.

VIDEO: Geçtiğimiz Ekim ayında Ghazwa'nın kazandığı Al Mouhannad'ın 4., Vulcain Du Clos'un ise 7. olduğu Fransa'daki G3 koşu: http://bit.ly/1OaqCWE

KİŞİSEL GÖRÜŞ: Ayabakan ve Turbo gibi şampiyonların olmadığı Malazgirt Koşuları'nı uzun yıllardır kazanan misafir safkanların bu yıl da ağırlığını koymaları muhtemel. Bu yılki Malazgirt Koşusu'nda 2007 yılında kazanan Al Dahma'dan sonra ilk kez bir Arap kısrağını fotoyu önde geçerken görürsek pek şaşırmam açıkçası. 

İngiltere'den G1 kazanarak formda gelen Al Mouhannad ve ona 1200 metrelik koşuda geride kalmış olmasına rağmen daha önce 1400'de rakibini geride bırakıp, bu kez lehine pist + mesafede Ghazwa koşuyu kazanmaya yakın olduğuun düşündüğüm 2 Arap kısrağı. Özellikle 5 yaşındaki Arap kısrağı Ghazwa'nın görüntüsünün diğer misafir İngiliz safkanlarından pek farkı olmadığını söylemek de mümkün. Bu görüntüyü, performansa yansıtırsa şansı bir hayli fazla.

Öte yandan Al Mouhannad'ın ekürisi Vulcain Du Clos, ülkemizi iyice tanıyan Mouheeb ve üst düzey performansı görünmese de dünyaca ünlü bir ekürisinin formasını taşıyan Al Nashmi iki Arap kısrağı beklenenin altında koşarsa devreye girebilir sanki.

Tüm bu düşünceler bir kenara, uzun süredir merakla beklediğimiz ve hazırlıklarını yaptığımız Uluslararası Yarış Festivali için artık her şey, herkes hazır durumda. Büyük bir heyecanla koşu saatlerini beklemedeyim kendi adıma. 

Kendimi bildim bileli atı ve at yarışlarını seven, bu sevdayı sevdiğim diğer herkese anlatmaya çalışan biri olarak festivale milliyetçi bir bakış açısıyla değil, o hep çok sevdiğimiz atlara ırk, dil ayırmaksızın hak ettiği değeri vermemiz gerektiğini düşünerek odaklanıyorum. Pek tabiki ülkemizde start alan, istediğimiz zaman ilgililerinden rica edip ahırlarında dahi ziyaret edebildiğimiz, 365 gün aynı topraklarda yaşadığımız, seyrettiğimiz Türkiye'de start alan safkanların başarısını görmek ayrı bir keyif verecektir fakat bu ülkede yıllardır koşan 2 tür at cinsini "İngiliz" ve "Arap" diye ayırdığımızı, bahsettiğimiz Türkiye'de start alan bir çok ismin baba ya da annelerinin ithal atlar olduğunu unutup işi farklı boyutlara taşımanın da bir noktadan sonra anlamsız olduğunu düşünenlerdenim. Tabi ki tüm fikirlere saygı duymakla birlikte, nacizane herkesi bu heyecan ortak olmaya ve sonuç her ne olursa olsun kazananı atları alkışlamaya davet ediyorum.

Unutmayalım ki; rekabet güzeldir, savaşlar kötü sonlar doğurur..









































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder